Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/reboot-project/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/reboot-project/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Ενότητα 4 – Reboot

 

Καριέρα και προσαρμοστικότητα δεξιοτήτων

 

Εισαγωγή

Η ενότητα αυτή αναφέρεται στην προσαρμοστικότητα των δεξιοτήτων υπό το πρίσμα της καριέρας και αναφέρεται σε θέματα ευελιξίας και προσαρμοστικότητας του ατόμου σχετικά με την επαγγελματική πορεία και καριέρα. Ειδικότερα σε σχέση με πρακτικές προσαρμογής ικανοτήτων και δεξιοτήτων σε νέα επαγγελματικά περιβάλλοντα και δεδομένα στο πλαίσιο υφιστάμενης ή διαφορετικής καριέρας. Σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκονται η πνευματική ετοιμότητα και η δυνατότητα να στοχαστεί κάποιος τις δεξιότητες που κατέχει με ορίζοντα διαφορετικά πεδία εφαρμογής, δηλαδή διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικές θέσεις εργασίας, αλλά και κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

Σημασία «Καριέρας και προσαρμοστικότητας δεξιοτήτων»

Νέα επαγγέλματα δημιουργούνται ενώ τα υπάρχοντα επαγγέλματα εξαφανίζονται ή αλλάζουν συνεχώς. Εάν κάποιος δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, η αλλαγή επαγγέλματος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ανεργία. Συχνά, σε τέτοιες καταστάσεις, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στις σκληρές δεξιότητες παραμερίζοντας τις μαλακές δεξιότητες. Οι μαλακές δεξιότητες όμως είναι εξίσου σημαντικές καθώς βοηθούν στο εργασιακό περιβάλλον και είναι απαραίτητες κατά την επανεξέταση της καριέρας.

Οι μαλακές δεξιότητες αναπτύσσονται σε διαφορετικές καταστάσεις της ζωής και μπορούν να μετατραπούν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική ζωή συμβάλλοντας στην προσαρμοστικότητα καριέρας. Για παράδειγμα: σχεδιαστές μόδας έχουν γίνει στην πορεία σχεδιαστές υπηρεσιών. Ομοίως, ένας κορυφαίος αθλητής μεταφέρει τις μαλακές δεξιότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας σε ένα νέο επάγγελμα, δείχνοντας χαρακτηριστικά όπως η επιμονή και η γρήγορη επαναφορά μετά από μια «ήττα».

Πηγές ανοικτής πρόσβασης

Το προτεινόμενο υλικό θα σας βοηθήσει στην ολοκλήρωση των ασκήσεων. Προσπαθήστε να εντοπίσετε πώς και πότε λειτουργήσατε εσείς ή κάποιος άλλος αντίστοιχα.

Εκτιμώμενος χρόνος:

10 – 20 λεπτά

 

Ασκήσεις ανάπτυξης

 

Άσκηση 1: Skills Analogies

Επισκόπηση:

Σε αυτήν την άσκηση, οι εκπαιδευόμενοι θα αναλύσουν τις αλλαγές στην καριέρα τους και τις δεξιότητες που έχουν «μεταφερεί» στο νέο τους επάγγελμα.

Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 10 – 20 λεπτά

Απαιτούμενα υλικά:

    • Χαρτί (A3)
    • ΣτυλόPens
    • Ταινία
    • Πίνακας σημειώσεων

Επίπεδο δυσκολίας: Δύσκολο

Η δραστηριότητα:

  1. Επιλέξτε 3 άτομα με ανώτερο μορφωτικό υπόβαθρο που άλλαξαν την καριέρα τους:
  • α) Κάποιον που απλώς μεταπήδησε σε έναν άλλο τομέα αμέσως μετά την αποφοίτησή.
  • β) Κάποιον που άλλαξε στην πορεία χωρίς επιπλέον εκπαίδευση.
  • γ) Κάποιον που έχει αλλάξει την καριέρα του αλλά έχει επίσης λάβει και την αντίστοιχη επίσημη ή ανεπίσημη εκπαίδευση.

Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω πίνακα ως πρότυπο και δημιουργήστε αντίστοιχους πίνακες για κάθε μία περίπτωση με βάση το παρακάτω παράδειγμα

Παράδειγμα άσκησης 1
Όνομα: Jennie Doe

Εκπαίδευση: Σχέδιο μόδας

Επιλέξτε μία περίπτωση (και διαγράψτε τις υπόλοιπες περιπτώσεις):

a) Κάποιος που άλλαξε καριέρα στην πορεία χωρίς επιπλέον εκπαίδευση

Επάγγελμα 1. Σχεδιαστής μόδας 2. Σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης και προβολής 3. Διαφημιστής
Μαλακές δεξιότητες – Επίλυση προβλημάτων
– Προσαρμογή στην αλλαγή
– Αντοχή
– Δημιουργικότητα
– Διαπροσωπικές δεξιότητες
– Ικανότητα αντίληψης του πυρήνα ασαφών προβλημάτων κι επίλυση
– Επίλυση προβλημάτων
– Προσαρμογή στην αλλαγή
– Αντοχή
– Δημιουργικότητα
– Διαπροσωπικές δεξιότητες
– Ικανότητα αντίληψης του πυρήνα ασαφών προβλημάτων κι επίλυση
– Επίλυση προβλημάτων
– Προσαρμογή στην αλλαγή
– Αντοχή
– Δημιουργικότητα
– Διαπροσωπικές δεξιότητες
– Ικανότητα αντίληψης του πυρήνα ασαφών προβλημάτων κι επίλυση
Σκληρές δεξιότητες – – Σχεδιασμός και οπτικοποίηση, στυλ

– Εικόνα, brand

– Οικονομικά

– Δεξιότητες μέσων κοινωνικής δικτύωσης

– Οικονομικά
– Branding
– Δεξιότητες μέσων κοινωνικής δικτύωσης
– Εικόνα, brand
– Οικονομικά
– Δεξιότητες μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  1. Μόλις ολοκληρώσετε, συγκρίνετε τα 3 πεδία του πίνακα και δείτε ποιες μαλακές δεξιότητες ακολουθούν από το ένα επάγγελμα στο άλλο. Σημειώστε με ένα χρώμα.
  2. Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο με τις σκληρές δεξιότητες. Κοιτάξτε ποιες ακολουθούν από το ένα επάγγελμα στο άλλο και σημειώστε τες με ένα άλλο χρώμα.
  3. Σκεφτείτε τις ομοιότητες. Επιλέξτε 2 μαλακές δεξιότητες και 1 σκληρή δεξιότητα. Πώς θα μπορούσατε να τις αποτυπώσετε σε μια αίτηση εργασίας από τον ένα τομέα στον άλλο του εν λόγω ατόμου;

 

Άσκηση 2: Δεξιότητες SCAMPER

Επισκόπηση

Αυτή η άσκηση θα αναπτύξει τη σκέψη του ατόμου για την καριέρα και προσαρμοστικότητα δεξιοτήτων, αναλογιζόμενος τις δικές του δεξιότητες και πώς μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά επαγγέλματα και θέσεις

Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 25 – 50 λεπτά

Απαιτούμενα υλικά:

    • Χαρτί (A3)
    • ΣτυλόPens
    • Ταινία
    • Πίνακας σημειώσεων

Επίπεδο δυσκολίας: Δύσκολο

Η δραστηριότητα:

  1. Καταγράψτε διαφορετικές δεξιότητες που έχετε. Μην εστιάζετε μόνο στις πιο προφανείς, αλλά σκεφτείτε επίσης τις εμπειρίες, τα χόμπι σας και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να σας προσφέρουν μια σειρά από μαλακές δεξιότητες που δεν είχατε σκεφτεί αρχικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτάκια post it ή ένα κομμάτι χαρτί (γράφοντας τις δεξιότητές και αργότερα να προχωρήσετε στην ομαδοποίηση τους) ή για παράδειγμα με ένα νοητικό χάρτη (π.χ. «Εγώ» στο κέντρο ενός χαρτιού, χόμπι, θέσεις εργασίας και άλλες εμπειρίες γύρω από και δεξιότητες γύρω από κάθε εμπειρία / χόμπι / εργασία).
  2. Στη συνέχεια, επιλέξτε δύο θέσεις εργασίας που είναι διαφορετικές από τη δική σας. Γράψτε μια θέση εργασίας στο κέντρο ενός φύλλου χαρτιού (κατά προτίμηση μεγαλύτερο από A3) ή σε έναν πίνακα. Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό φύλλο και για την άλλη θέση.
  3. Τώρα χρησιμοποιήστε την τεχνική SCAMPER για να σκεφτείτε τις μαλακές δεξιότητες που θα χρειαστείτε και στις δύο θέσεις εργασίας. Χρησιμοποιήστε τη λίστα των μαλακών δεξιοτήτων που δημιουργήσατε στη πρώτη φάση, προσθέτοντας και άλλα εάν χρειάζεται. Η τεχνική SCAMPER είναι μια τεχνική δημιουργικότητας που επιτρέπει να αλλάζετε διαφορετικά μέρη αντικειμένων, πραγμάτων, διαδικασιών και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας ένα σύνολο καθορισμένων μεθόδων (δείτε παρακάτω). Κοιτάξτε τη λίστα στοιχείων SCAMPER για αλλαγή παρακάτω και εφαρμόστε τα στις μαλακές δεξιότητες για τις δύο θέσεις εργασίας που επιλέξατε.

Η λίστα των στοιχείων SCAMPER που θα χρησιμοποιήσετε:

    • S = υποκατάστατο: τι θα αντικαταστήσετε;
    • C = συνδιασμός: τι θα συνδυάζατε (προσθέστε) σε αυτό;
    • A = προσαρμογή: τι θα προσαρμόζατε (προσαρμόστε) αυτό;
    • M = τροποποίηση / μεγέθυνση: τι θα τροποποιούσατε ή θα μεγεθύνετε σε αυτό;
    • P = κάνοντας άλλη χρήση: πού αλλού το / ποια άλλα περιβάλλοντα θα το χρησιμοποιούσατε;
    • E = εξάλειψη: τι θα εξαλείψετε;
    • R = αναδιάταξη / αντίστροφη: τι θα αναδιατάξετε ή θα αντιστρέψετε;
  1. Αναλύστε τις μαλακές δεξιότητες σε σχέση με την τεχνική SCAMPER και για τις δύο θέσεις εργασίας. Σχεδιάστε μια εικόνα της εργασίας (την εργασία στο κέντρο του φύλλου χαρτιού) και τις επιλεγμένες δεξιότητες γύρω από αυτήν. Κάντε το και για τις δύο θέσεις εργασίας. Τέλος, προσθέστε τις σκληρές δεξιότητές και στους δύο πίνακες θέσεων εργασίας.
  2. Παρατηρήστε τις δύο θέσεις εργασίας. Δίνουν οι δύο πίνακες νέες ιδέες για πιθανές επιλογές εργασίας ή καριέρας; Είστε σε θέση να ανακαλύψετε κάτι νέο για τον εαυτό σας; Σας ενέπνευσε αυτή η άσκηση να μάθετε νέες δεξιότητες; Τι άλλο μπορείτε να ανακαλύψετε για τον εαυτό σας και την κατάστασή σας (είτε θετικό είτε αρνητικό)• το αρνητικό συχνά ανοίγει τα μάτια μας σε νέες δυνατότητες;

 

Επόμενα βήματα και πρακτικά παραδείγματα

Έχοντας ολοκληρώσει τις παραπάνω ασκήσεις, μπορείτε να σκεφτείτε τυχόν στοιχεία που τεκμηριώνουν τις μαλακές δεξιότητές σας και πώς έχουν εκδηλωθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα; Τι θα έλεγε κάποιος που σας γνωρίζει καλά για τις μαλακές δεξιότητές σας;

Τώρα σκεφτείτε καταστάσεις που έχετε δείξει προσαρμοστικότητα. Να θυμάστε ότι οι μαλακές δεξιότητες δεν μαθαίνονται μόνο στο χώρο εργασίας! Αξιοποιήστε από όλες τις εμπειρίες της ζωής σας (τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας).

Ανατρέξτε στα παρακάτω παραδείγματα για περαιτέρω καθοδήγηση.

  • Έχω ζήσει σε διαφορετικές χώρες όπου γνώρισα πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Αυτό μου έχει διδάξει πολλές διαπροσωπικές δεξιότητες αλλά και τρόπους. Επιπλέον, με έχει βοηθήσει στην εργασία μου καθώς έχω μάθει πώς διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς τρόπους να φτάσουν με διαφορετικούς ρυθμούς σε ένα αποτέλεσμα.
  • Σε έναν νέο σχετικά project manager είπαν οι ανώτεροί του ότι δεν είχε αρκετή εμπειρία. Απάντησε λοιπόν ότι είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σχεδιαστής μόδας. Οι ανώτεροί του τότε είπαν: «Άρα είστε ο κατάλληλος για τη δουλειά τελικά!» αναγνωρίζονται το πόσο απαιτητική και γρήγορη ήταν η προηγούμενη δουλειά, απαιτώντας διαφορετικές μαλακές δεξιότητες, όπως σχεδιασμό, σκέψη βάσει έργου, ανάληψη κινδύνων, λήψη αποφάσεων, δημιουργικότητα κ.λπ.

Αναρωτηθείτε τα παρακάτω:

  1. Τι έχετε μάθει για τις μαλακές δεξιότητές σας;
  2. Τι έχετε μάθει για τον εαυτό σας παρατηρώντας τις μαλακές δεξιότητές σας και την εφαρμογή τους;
  3. Πώς θα μπορούσατε να προσαρμόσετε τις μαλακές δεξιότητές σας στην επαγγελματική ζωή;
  4. Μπορούν να σας ανοίξουν νέους δρόμους;
  5. Αφού σκεφτείτε τις παραπάνω ερωτήσεις, είστε πιο σίγουροι για τις μαλακές δεξιότητές σας και τη χρησιμότητά τους στην επαγγελματική σας ζωή; Έχει ενισχυθεί η κατανόηση των μαλακών δεξιοτήτων σας και της προσαρμογής τους στην επαγγελματική ζωή;

Σημειώστε παραδείγματα από την Καριέρα και προσαρμοστικότητα δεξιοτήτων